Vad händer efter ”Ett Stockholm i världsklass” och ”Ett Stockholm för alla”?

Blir det en ny catch phrase för Stockholm efter valet?

Vid maktskiftet 2014, då en koalition av S, MP, V och Fi tog över styret i Stockholms stad, gjordes stadens slogan snabbt om. Inte den näringslivsförankrade och internationellt gångbara ”The Capital of Scandinavia” utan den kommunala ”Ett Stockholm i världsklass”. 

De rödgrönrosa hade länge gjort sig lustiga över världsklass-begreppet och påpekade så fort läge gavs att ge exempel på när staden misslyckats med att nå just världsklass. Vad det nu betyder. Världsklass är svårt att mäta som partierna i oppositionen ofta sa.

”Ett Stockholm i världsklass” var inte särskilt genomtänkt. Enligt uppgifter ska det vara nuvarande finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), dåvarande stadsdirektör i Stockholms stad, som i en hast kastat ur sig de där fyra orden i början av det borgerliga styret 2006-2014. 

Det har inte kostat en krona. Sloganen sattes av mig när ärendet skulle till kommunfullmäktige 2007, sa Irene Svenonius till mig i en intervju för StockholmDirekt.

Men världsklass blev alltså kvar under hela M, L, C och KD-styret.

Bytet

När de rödgrönrosa tog över ersattes världsklass med ”Ett Stockholm för alla”

En ordföljd Karin Wanngård (S) varit mycket nöjd med.

Det viktigaste med det här är att staden får en vision som pekar på 2040 – tio år längre fram i tiden – och att den blir mer inkluderande. Det här visar att bygger ett Stockholm som är hållbart, både ekonomiskt, socialt, klimatmässigt och demokratiskt. Det rimmar bättre med vår politik, sa hon till StockholmDirekt.

Om den nuvarande majoriteten består lär den frasen bli kvar. Vid maktbyte åker den med säkerhet all världens väg.