Ta-Nehisi Coates och bloggandet

Björn af Kleens intervju med den amerikanske författaren och journalisten Ta-Nahisi Coates 

i DN nyligen fick mig att börja läsa ”Vi hade makten i åtta år”. Den handlar om USA:s historia och den slavhandel som världens största demokrati sprungit ur samt hur denna historia återspeglas i dagens USA. Det är välskrivet och intressant. Och det känns som nyttig läsning för en vit medelklassman. Boken är egentligen en krönike- eller artikelsamling. Men till varje gammal artikel har Coates skrivit ett nytt långt förord som berättar i vilket sammanhang och tid han skrev den. Ett grepp jag gillar. Och en annan ska jag gillar är att han refererar mycket till sitt tidigare bloggande. Om hur han använde bloggen som dels en skrivträning men också som en skola. Han fick en stor läsekrets och han skrev om hiphop, rasism, samhällsutveckling och och politik. Hans läsare bidrog med ny kunskap i kommentarsfältet och bidrog med insikter han inte tidigare hade. Ett optimalt bloggande kan man säga.

Simma med hajar

Ett liknande arbetssätt har den nederländska författaren Joris Luyendijk använt sig av när han skrev boken Simma med hajar, om finansvärldens innersta kretsar. Han samlade in röster, tips och fick kontakt med högt uppsatta personer inom finansvärlden genom att under en tid blogga på ett frågande vis under flagg av The Guardian. Bloggen blev hans sätt att göra research. 

Det finns något jag tycker mycket om med den tanken, att få bra journalistik att växa fram under ständig kontakt med läsarna och ämnet man skriver om. 

För övrigt får Coates, som skriver mycket om det amerikanska slaveriet, mig att tänka på den svenska statens behandling av samer. Jag vill läsa mer om den. Om någon har tips på bra böcker, kommentera gärna. 

Se där, vilken bra avslutning. Med en uppmaning till interaktion.