Nyhetsbrev, visst finns det något väldigt intressant här?

Nyhetsbrev som primär nyhetsförmedling – är det vägen framåt för att bygga långsiktiga relationer med prenumeranter?

Frågan ställs av Adam Tinworth, en brittisk journalist som jag fått upp ögonen för via Micro.blog. Han har en ambitiös blogg som heter One Man & His Blog och handlar om journalistik och medier i det nya digitala landskapet. Adam Tinworth är sin egen vad jag förstår där ett av uppdragen är att undervisa på journalistikprogrammet på University of London. Hans nyhetsbrev är värt att prenumerera på och i de senaste tittar han närmare på den senaste utgåvan av mediestudien Reuters Institutes Digital News Report, en rapport som beskriver hur nyhetskonsumtionen ändras över tid. Ett avsnitt som Adam Tinworth lyfter fram är det som belyser nyhetsbrev som nyhetskanal. Han skriver:

What’s notable about both newsletters and podcasts is they’re contained, formats that you can finish. They both deliver that feeling of having completed something, having caught up, of being informed in a way that the web itself cannot manage.

Are newsletters, for example, in essence the newspapers of the future?

Jag har inte läst rapporten själv men finnar detta mycket intressant. Jag var för bara några år sedan mycket skeptisk till nyhetsbrev för nyhetsförmedling. Det kändes mossigt, e-post liksom, men i takt med att informationsbruset tilltagit och jag bytt jobb från lokaltidning till branschtidning framstår nyhetsbrev nu som en av de mest värdefulla kanalerna av alla. För de titlar jag jobbar på nu är nyhetsbreven avgörande för att nå ut med vår journalistik. Men vi kan bli ännu bättre på det här än vad vi är i dag. För tänk om det är som Tinworth säger, att nyhetsbreven är morgondagens papperstidning?

Själv har jag inte prenumererat på så många nyhetsbrev genom åren. En anledning är att många nyhetsbrev känns opersonliga och inte erbjuder något mer än länkar staplade på varandra. Men på senare tid har jag ramlat på några brev som fått mig att inse att det kan vara något helt annat. I den bransch jag bevakar i mitt jobb, bygg- och fastighetsbranschen, är Christoffer Börjesson på organisationen Fastighetsägarna värd att nämna. Han gör varje vecka ett nyhetsbrev som heter Veckans digitala spaning och som består av en artikel i fulltext där han berättar om något nytt som hänt på digitaliseringsfronten för fastighetssektorn. Läsarna blir uppdaterade, regelbundenheten gör att man skapar vanor och Christoffer Börjesson bygger både sitt egna och Fastighetsägarnas varumärke. 

Social & digital lunchbreak

En annat brev jag börjat läsa är Adam Tinworths egna Social & Digital lunchbreak, han har flera varav några kostar en del men det här är gratis. För mig som är mycket intresserad av journalistik och sociala medier är det ett mycket bra sätt att få omvärldsbevakning och analyser av det som händer i branschen. Adam skriver personligt och kunnigt och det är tydligt att han regelbundet får många inspel från sina läsare.  

The Interface från online-tidskriften The Verge är ett annat bra exempel på ett nyhetsbrev som bjuder på någonting extra. Här gör journalisten Casey Newton, med hjälp av kollegan Zoe Schiffer, vad som kan beskrivas som en daglig kolumn med djupdykningar i och analyser av de senaste nyheterna inom techbranschen. Det är alldeles för långt i min smak men det ger verkligen en bred omvärldsbevakning för den techintresserade.

Jag tar gärna emot era exempel på nyhetsbrev som ger läsaren en känsla av att vara välunderrättad, ger koll på det viktigaste och som driver läsarengagemang. Jag tänker att det kan bli en bra lista framöver. Mejla mig här eller skriv i kommentarsfältet.

Jag tar också gärna emot inspel när det gäller hur man bäst bygger affär kring nyhetsbrev. Vad finns det för olika modeller? Har du själv ett brev som du gärna berättar mer om? Hör av dig om du vill.

******

Det här är en blogg som jag gör helt utan vinstsyfte, på min fritid, för att jag tycker att det är kul. Det är en av de fina grejerna med internet, att det går att publicera sig på egna villkor.