Coates, Tommy Orange och e-bokläsningen som skärmtid

Jag har kommit en bit till 

in i boken jag läser: Vi hade makten i åtta år av Te-Nehisi Coates. Vi är inne på år sex och Coates har landat i slutsatsen att den amerikanska staten behöver betala skadestånd för att kompensera, inte minst symboliskt, för slaveriet och förtrycket av svarta. Slaveriet som Coates beskriver som inbringaren av det "startkapital" som behövdes för att kunna bilda frihetsrepubliken och världens största demokrati. Det är intressant och välskrivet. Jag tycker också mycket om Coates språk och de mer personliga betraktelserna han gör inför varje nytt kapitel och den tidigare publicerad artikel det består av. 

Tommy Orange

Parallellt lyssnar jag på en amerikansk roman på Storytel. Den heter There There och är skriven av Tommy Orange, en bok och författare jag helt nyligen fick höra talas om via en kusin som också är bibliotekschef. Det är en rasande skarp berättelse om den amerikanska ursprungsbefolkningen i modern tid, "urban indians" som en av karaktärerna i boken uttrycker det. Boken rekommenderas. Tyvärr har jag inte hittat den som ebok men jag finner allt större glädje i att lyssna på böcker. Det mest positiva är mobiliteten och att det går att kombinera med vissa andra, mer fysiska aktiviteter. 

Är läsning skärmtid?

Jag har läst ovanligt mycket senaste halvåret och det är något jag tänker fortsätta med. Även om jag finner större njutning i att läsa på papper har digitala tjänster gjort att jag läser betydligt mer än jag gjort utan dem. Ett dilemma är dock att det inte går att kalla det något annat än skärmtid. Jag är trött på att se mig själv utifrån som en person som alltför ofta stirrar ner i en mobil. Kommer jag runt problemet med en läsplatta? Det finns ju något tilltalande med att kunna läsa mycket böcker utan att behöva bära hem dem från bibliotek eller bokhandel.